fredag 4 januari 2008

Rilton - åttonde dagen


Det blev tyvärr en ganska snabb förlust idag mot Patrik Berggren (1955, Elo 1929) från SK Rockaden i Stockholm. Jag hade lyckats locka bort motståndaren från hens hemmamarker och vi hade fått upp en ställning som jag var mycket nöjd med. Då passade jag på att göra ett vågat, men tvivelaktigt, drag. I komplikationerna efteråt så gjorde jag strax en bortsättning. Jag hade räknat med att offra ett torn för att sätta matt alternativt vinna material, men hade innan jag gick in i varianten missat en springarmanöver som börjar med schack och sedan motar bort min dam och därmed vinner pjäs. Utan den tvingande schacken så vore det klart vinnande för den sida där jag satt.

Patrik såg situationen klarare än jag och hade inga problem med att vederlägga försöket. Eller så hade hen tur att försvaret fanns där lite mer lättillgängligt allteftersom kombinationen spelades. Vilket är ju svårt att veta, och det spelar ju inte heller någon vidare roll. Att frivilligt ge sig in i träsket var olyckligt och inte särskilt begåvat av mig, även om varianten var relativt komplicerad och nio drag djup, men det kan jag ta. Hade jag varit klok, vilket jag ju inte är, så hade jag inte riskerat ställningen på det viset utan varit försiktigare och i första hand säkrat remi. Men, men, något lärde jag mig ändå idag (och så var vi där igen...).

Resultatmässigt så innebär det att den hungriga flocken bakom mig i rankinggruppen har knappat in på en stackars trulp som dock fortfarande står i ensam ledning. Av 18 personer så har jag nu fyra stycken med en halv poängs marginal och sex stycken som det skiljer en poäng till. Det är att jämföra med igår då det endast var två stycken som låg en hel poäng bakom mig. Det kan gå snabbt i backarna här på Rilton vill jag lova.

Dagens surprise party förlänas Peter Mozelius (bilden till vänster) som spelar i samma klubb som jag (nämligen Kristallens SK för den som är ny här och inte orkar plöja i gammal skåpmat) och Björn Wallqvist (bilden till höger) från Solna SS. Ingen av dem spelar dock Rilton i år. Peter och jag hade ett trevligt samtal idag som handlade om i första hand schack, förstås, men också lite andra saker som exempelvis språk och resande.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur kommer det sig att du ständigt i din blogg använder hen istället för han.

trulpen sa...

Därför att jag anser att kön är irrelevant när jag talar om schack, eller även personer i allmänhet. Nu går det ju oftast utmärkt att gissa sig till utifrån namn ändå, men jag är i vilket fall mest bekväm med att använda "hen" som ju är ett könsneutralt pronomen. Jag har gjort så i snart tre år (eller är det fyra?) och tycker att det fungerar förträffligt.

I vissa specifika situationer (<1%) så finns det en poäng med att peka på kön, och då gör jag det. Annars inte. Enligt min mening.

Märk också väl att ett könsneutralt förhållningssätt inte betyder anti-kön, utan just ett könsneutralt perspektiv på saker och ting. Jag tror att det är bra för tankestrukturerna och att motverka diskriminering och fördomar i pragmatiskt hänseende.