tisdag 23 december 2008

Täby KM


Efter mitt tre månader långa schackcelibat under sommaren, så blev jag helt klart sugen på att spela schack. Jag valde därför att, utöver Kristallens KM, också delta i Täby SK:s öppna KM. Det var 7 ronder Mondrad och relativt kort betänketid med 90 minuter för 30 drag och 30 minuters tillägg för resten av partiet.


I första ronden så fick jag en oförtjänt vinst mot Göthe Flodin (1657). Jag spelade in mig i en förlustställning redan tidigt i öppningen, och kämpade mig sedan tillbaka till klar fördel, som jag sedan kastade bort igen och stod på klar förlust. I min tidsnöd inför giljotinen så tillät dock Göthe en springargaffel där jag vann ett helt torn och därefter så blixtrade jag hem den hela poängen. På bilden till höger står Göthe Flodin, Stefan Zenker, Andreas Östlin och Jan Malmgren.

Partiet med Andreas Östlin (1517) i rond 2 blev stabilare, men också där så kastade jag bort en klar öppningsfördel och fick kämpa hårt för remin. Tycker att jag nog borde förlorat partiet.

Rond 3. Jonathan Westerberg (2149) spelade snabbt, och trots klar fördel från öppningen så ställde jag bort mig positionellt i tidsnöden inför tidskontrollen. En stark spelare (högst rankad i turneringen), så jag behöver inte vara alltför missnöjd. Tycker att jag spelade rätt bra ändå.

Jag fick möta en till stark spelare, Olle Ålgars (2008), i rond 4. Jag pressade henom i öppningen och mittspelet, där jag hade en komplicerad vinst för handen. Jag följde dock inte upp med den bästa fortsättningen och förlorade partiet.

Det värsta partiet för min del kom i rond 5 mot Lars Hörling (1805). Jag hade tokvinst, men underskattade en torninfiltration och förlorade i sviterna av en förkrossande attack. Det var en sådan ställning där jag hade kunnat offra tillbaka två lätta pjäser och ändå vunnit på mina tre fribönder. En besk förlust, där jag själv var min största fiende.

Det blev ett intressant parti mot Stefan Zenker (1750) i rond 6. Jag fick chans till att skapa en bättre lätt pjäs samt tryck mot en isolani i en relativt sluten ställning. Efter ett långt parti så kunde jag skörda frukterna av det idoga arbetet mot min motståndares svagheter.

I den sista ronden så spelade Niklas Kromnow (1191) fel i öppningen och jag kunde spela hem en poäng med skön aktivitet och efterhand materialvinster och matthot.

Slutresultatet blev alltså 50 % med 3,5 poäng. Jag kunde förstås tagit såväl färre som fler poäng, men naturligtvis så tycker jag själv att jag nog borde tagit en eller två poäng till. Som jag sagt förut; det får bli nästa gång.

Det var en trevlig turnering att ta del i, med fina lokaler och hjälpsam turneringsledning (på bilden till vänster sitter den ena halvan med Roald Berthelsen, och Jan Engfeldt, längst till vänster på den högra bilden, var den andra; de andra personerna på bilden är Michael Creutz och Peter Hlawatsch, föreningens protegé, från vänster till höger). Synd för Täby SK att de är tvungna att byta lokaler. Förhoppningsvis har jag möjlighet att syna de nya lokalerna vid nästa års KM.

1 kommentar:

Anonym sa...

*Hejar på mr. Smyslov*

Ses måndag/tisdag =)

/Jonas