söndag 23 november 2008

Upplands öppna DM (dag 1, rond 1-5)


Min schackvän Thomas Engqvist tipsade i något läge om
Upplands öppna DM. Jag velade som vanligt en smula, och valde till slut att delta. Min sambo var inte helt nöjd, men accepterade mer eller mindre beslutet.

Hur det skulle se ut med resa och logi den här gången var jag inte klar över förrän i det sista skedet av förberedelserna.
Vi verkade inte ha någon som vi kunde samåka med, så det fick bli tåg, vilket förstås fungerar utmärkt. På bilden till höger så kan vi skönja Sture Lindberg till vänster och Eva Jiretorn till höger. Thomas Engqvists skratt skymtar i mitten bakom sätesryggen. Susanna Berg vägrade vara med på bild, vilket ju bara är att respektera.

När det gällde boende, så var saken naturligtvis något mer komplicerad. Jag var förstås sugen (!) på att tälta i vanlig ordning, men mitt förnuft blånekade för en gångs skull. Jag valde istället att åka tillbaka till Stockholm för att sova med familjen hemma. Det blev sambon och barnet glada över, och jag med. En bra lösning! Tyvärr så kunde jag emellertid inte sova mer än en timme på natten, varför jag gör något konstruktivt av situationen och passar på att författa det här inlägget.

Frågan är hur det ska gå med schacket under dag 2. Dag 1 kan sammanfattas som följer:

Rond 1-3 var snabbschack med 15 minuter per spelare och parti. Jag vann mot Linus Eriksson (1862, Bjursås SK, Dalarna) i första ronden, men förlorade i de två följande ronderna. I rond 2 spelade jag mot Simon Rosberg (2334, Linköpings ASS) och tappade ett tornslutspel som vid exakt spel var remi. I rond 3 så hade jag på sikt möjligen bättre ställning mot Per Isaksson (2035, Stockholms SS), men förmodligen var det troligaste utfallet remi.

I och med den fjärde ronden så började schacket. Nämligen långpartierna. I rond 4 så fick jag en revansch mot Rickard Myrberg (1772, Schack-78, Uppsala). Jag hade ju tappat en vinnande ställning mot henom i Norrköpings påskturnering 2008, om ni minns. Nu blev det således en etta i protokollet, vilket förstås kändes skönt. Jag spelade också förhållandevis starkt och offrade kvalitet i slutspelet för att vinna med två förbundna fribönder och springare mot torn. Rätt snyggt, om jag får säga det själv. På bilden ovan kan vi se Rickard i blå jacka samt WIM Eva Jiretorn i djupa tankar till vänster.

I rond 5 så mötte jag än starkare motstånd med David Larsson (2054, Ervalla SS, Örebro). Jag tycker att jag klarade öppningen bra och det blev en relativt sluten ställning med en del laverande. Jag dabbade mig i mittspelet och satte bort partiet genom att flytta tillbaka en löpare, vilket därmed tillät en häst att hoppa in på g5 och attackera min ställning. Förmodligen borde jag inte ens rockerat kort, när jag tänker tillbaka på partiet. Jag hade utrymmesfördel på den upplåsta damflygeln, och kunde säkert kostat på mig en stormästarvandring med kungen till exempelvis a7. Där skulle hen stått tryggt. Nå, nu förlorade jag, och det är väl inte så mycket mer att säga om den saken.

ämnar jag avsluta inlägget med en liten bildkavalkad. På bilderna nedan syns bland andra Susanna Berg, IM Thomas Engqvist, Peter Haglund (som också spelar på sO), Stefan Hildingstam, Henrik Lindberg, Sture Lindberg (sO-kändis, som för övrigt snart kommer att börja spela i min klubb, Kristallen), Harald Lögdahl, Michael Mattsson (tillsammans med partner och barn på en av bilderna), Bo Nyberg (turneringsgeneral)... och, inte att förglömma, NN!2 kommentarer:

dace sa...

aha, fint beskrivning av din speldag! Och bra användning av natt-tid så som du ändå kunde inte släppa av. Jag var sugen ett tag på att lära ut dig andnings övningar, som skulle hjälpa dig att sova. Men sen kände för trött. Och just nu min sund förnuft frågar mig- vadå för andnings övningar? Jag kan ju ingen, förutom den, som hjälper när man ska födda barn.

fd Kristallare sa...

Skitkul läsning trulpen :-) Men saknar från dag 2 i Uppsala.

Keep up the good work!