måndag 29 september 2008

Hallstahammar Open, dag 1 (rond 1-4)


Jag bestämde mig relativt sent för att delta i turneringen i Hallstahammar. Efter att de interna diskussionerna utfallit med lyckosamt resultat (sambon okejade), så undersökte jag lite snabbt alternativen för resa och logi. Jag fick återigen följa med Björn Knöppel och IM Thomas Engqvist (vilka båda syns mitt i maten på bilden ovan). Vi hade ju trevligt senast i Norrköping, så det kändes stabilt. På grund av konflikter med diverse jobb, så var vi emellertid något sent ute vid avfärden.

Efter en snabb och på gränsen till illegal färd (chaufför Björn höll sig dock inom ramarna för lagen), så befann vi oss slutligen en kvart innan start utanför Brukshotellet i Hallstahammar. Vi var således i tillräckligt god tid. Bilden till höger visar tävlingsledningen Jörgen Elfström som här ger information till GM Ralf Åkesson (med ryggen mot kameran) och Per Brodén.

Första dagens spel bestod av fyra ronder snabbschack á 20 minuter per spelare och parti.

Rond 1

I första ronden mötte jag Adam Brzezinski (2114) från Oves SK. Det var ett intressant parti, förutom att jag förlorade ungefär fem minuter av betänketiden för att jag råkade trycka på fel klocka. Grannbordet hade avslutat sitt parti tidigt, så ingen protesterade. Jag ställde bort mig i svår tidsnöd, men förlorade i princip partiet på tid. Förutom det så lutade ställningen mot slutet väldigt mycket åt remi.

Rond 2

Här spelade jag mot Görgen Andersson (1820) från Hallsbergs SK. Jag gjorde ett fränt offer, som tyvärr saknade täckning. Därefter var det inte mycket att göra åt en klar förlust.

På bilden står, från vänster till höger, Kai och Görgen.

Rond 3

Också i det här partiet, mot Kai Pyhälahti (1341, Virsbo SK), så lyckades jag göra ett tidigt och riktigt sunkigt pjäsoffer. Stod på klar förlust och hade inte så mycket mer att göra än att offra en till pjäs och spela på ett genomskinligt mattangrepp. Min motståndare missade det dock i stressen över att stå på vinst, så då blev det matt i tolfte draget. El gambito del trulpo har nu sett dagens ljus. Visserligen helt värdelös, men ändå...

Här är två bilder på spellokalen. De går, liksom de andra fotografierna, att göra större genom att klickas på.


Rond 4


Jag och Fredrik Qwarfort (1819, Linköpings ASS) spelade ett riktigt vilt och svängigt parti. Jag offrade först ett torn med
dampromovering, men lyckades med min plan att stänga in den nykläckta damen som var tvungen att sälja sig för ett torn. Därefter höll jag på att förlora min klara fördel genom att dumt nog stänga in min egen dam. Ett räddande springardrag utjämnade återigen balansen och efter att Fredrik gav bort en bonde i onödan och sedan tillät byte av svartfältslöparna, så kunde jag tryggt bära partiet till vinst.

Eftersom jag saknar fotografi på Fredrik, så vill jag här passa på att som ersättning publicera en bild på SchackOnline-kändisen Sture Lindberg (1712, Horndals SK). Vad jag förstår så är Sture lite av en stammis på turneringen.

Efter ett ok resultat med två vinster och två förluster, så lunkade jag iväg för att söka mig ett läger för natten. Tyvärr missade jag att Björn och Thomas hade åkt iväg för att äta kvällsmat, så jag gick runt och letade efter dem i en halvtimme. Mitt tält låg nämligen instuvat i Björns bil. Det slutade dock lyckligt med att vi återförenades. Jag fick en god hjälpande hand av Per Brodén och hens rumskamrat, vilket jag uppskattar mycket.

Med tältet över axeln kunde jag så hitta mig en inbjudande plats att sova på, trots att nattens mörker hunnit krypa sig inpå. Så började ett nytt äventyr. Björn och Thomas var förresten inte långsamma att påpeka att jag nog är en karaktär i äventyrligaste laget. Den stora frågan är om schack och tältning går att kombinera, eller om de är i grunden oförenliga fenomen?

2 kommentarer:

Machucado sa...

Var det bara en dag? Vi väntar ivrigt på dag 2!

trulpen sa...

Det kommer. Ber om ursäkt för dröjsmålet.