måndag 27 september 2010

Västerås Open, fredag


Jag bestämde mig i ett sent skede för att delta i Västerås Open. Fick positivt besked från klubbens ordförande André Nilsson (som står upp på fotot nedan, och funktionären som sitter ner till höger heter Rasmus Myklebust) om sen anmälan och så var det som vanligt bara frågan om resa och logi att lösa. Det är lite knapert med ekonomin då jag är alltför mångårig student och sambon nyligen blivit arbetslös. Hotell var därför knappast något alternativ. Tåg är klart bekvämare och snabbare, men jag valde av kostnadsskäl buss.

Tälta är egentligen lite för hardcore för att rimma väl med schack.. och myndighetsutövning. Jag såg det dock som en sista utväg. På onsdagen kom jag emellertid på att jag ju kunde kolla efter övernattning via couchsurfing.org. Skickade ut några förfrågningar och fick snabbt flera trevliga svar. Snabbast var dock Sammy, och hen verkade schysst utifrån sin presentation, så jag tackade ja till att få sova där. Vi hade flera givande samtal under helgen, och Sammy gjorde mycket till för att lyfta vistelsen i Västerås till en trevlig och positiv upplevelse.

Schackturneringen var välarrangerad, så den bidrog förstås också till den goda erfarenheten. Det jag kunde önska mer av handlade nog mest om mitt eget spel. Resultaten för samtliga spelare kan avläsas på Chess-Results.

Tävlingen inleddes med fyra snabbschackspartier à 20 minuter per spelare och parti på fredagskvällen. Eftersom samtliga 125 uppställda bord hade digitalklockor (måste vara en imponerande insats från arrangören) så tycker jag dock att 15 minuter + 5 sekunder per drag vore en bättre tidskontroll. Kanske blir det så nästa år? Jag har i varje fall lämnat ett förslag om saken till arrangörerna.

När det gäller den första dagens partier så mötte jag Kamras Awat (1115, Västerås ASS - se första bilden till vänster) som vit i rond 1. Ett parti som jag vann efter en tidig positionell miss av svart. Sedan förlorade jag som svart mot Jörgen Dalmau (2156, Elo 2138, Solna SS - se bilden till höger). Rond 3 bjöd återigen på ett vitparti och vinst, den här gången mot Christian Sandberg (1408, Västerås ASS - vill avstå från att bli fotograferad), och rond 4 blev remi efter en spännande drabbning med Michael Lynge (2144, Elo 2195, Dragsholm, Danmark - se bilden nedan till vänster). 2½ poäng på snabbschacket ser jag som klart godkänt för mig.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Funktionärens namn är Rasmus Myklebust
MVH
Johnny Lilja

trulpen sa...

Tack! Jag lägger in det.